dinsdag 24 januari 2012

DINSDAG

Wat een bijzondere dag vandaag! We zijn te gast geweest bij Caross (Castle Road Special School); een weeshuis binnen het Psychiatrisch ziekenhuis hier in Accra. Een heel hartelijke ontvangst en na een toespraak van de directeur waren we al snel aan het spelen met de kinderen. De kinderen begonnen met liedjes zingen, met als eerste lied een soort welkom voor iedereen (niet alleen wij maar ook alle kinderen) “Hello Kofi, how are you today?” en zo iedereen langs. Wat een mooie manier om zo samen de dag te beginnen!
Wat werd er ontzettend dankbaar gereageerd op simpel aandacht! Er waren veel verschillen in de groep; niet alleen qua leeftijd, maar ook verschillende handicaps, achtergronden, de tijd bij het weeshuis en ook de mate van begrip. Sommige kinderen konden elkaar niet verstaan en ook wist men de leeftijd van de kinderen niet precies. Nadia (onze gastvrouw waar we logeren, en die als vrijwilliger bij Caross werkt) heeft hele mooie dingen daar gedaan; zo is er een WC gebouwtje neergezet en heeft een pot blauwe verf al heel veel verschil gemaakt met de voorheen zwarte en grauwe slaapkamers daar. Meer info daarover overigens op de website van 5PM; zie een eerdere blog.
We hebben simpele doorklapspelletjes gedaan, met vingerpopjes gespeeld, Joris speelde een briljante onhandige keeper (zodat de kinderen echt konden ‘scoren’) en Raymond een echte Hollandse Koning, met kinderen naast hem die hem voor de gek mochten houden. Ook mijnheer de Uil kwam natuurlijk nog even langs en hebben we een Afrikaanse canon gezongen, waarbij de de groep in tweeen verdeelden zodat ze tegen elkaar op konden zingen. Wat mooi om die stralende gezichtjes te zien!

Uiteindelijk hebben we veel gelachen, veel geknuffeld, een hoop plezier gehad maar ook beseft hoeveel wij nog kunnen leren van de mensen hier in Ghana. Als het gaat om ‘being in the moment’, of ‘weg uit het hoofd’, dan hebben ze hier echt geen improvisatiecursus nodig ;-)! En tegelijkertijd was het soms ook confronterend, vooral toen Nadia ons de “hospital warden” liet zien waar de kinderen overnachten – hele primitieve voorzieningen, zwaar gehandicapte kinderen. 

Morgen weer nieuwe uitdagingen – we gaan voor meer  dan 100 kinderen met het syndroom van Down aan de slag. Maar eerst lekker eten samen met Nadia en Manuel, en bijkomen van een enerverende en fantastisch bijzondere dag J!!!

Raymond krijgt meer contact met een heel stil jongetje

High five op z'n Ghanees

Kofi Moses met Joris en Vanessa






Gelukkig konden we in de schaduw zitten!


Samen klappen voor elkaar !

Joris als echte Ghanese Goalkeeper

De Hollandse Koning werd lekker voor de gek gehouden!


Nadia had fruit meegenomen.


4 opmerkingen:

  1. Ziet er erg gemoedelijk en gezellig uit! Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello Improforghana, how are you today? Prachtig om over jullie belevenissen te lezen. Mooie dag vandaag! Liefs, Christine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Astrid van Leeuwen25 januari 2012 om 03:39

    Super wat jullie doen! Hoe eenvoudig kunnen we mensen blij maken met positieve spirit!! Ga zo door! xxx Liefs,
    Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat geweldig om te zien wat jullie doen daar!!!

    groetjes,
    Sjaak

    BeantwoordenVerwijderen